Új jelszó kérése

Hírek

2009.10.24
Amit a radar és Lézerdetektorokról, lézerblokkolókról és tarffipaxokról tudni érdemes

Amit a radar és Lézerdetektorokról, lézerblokkolókról és tarffipaxokról tudni érdemes

Magyarországon kétféle traffipaxos mérés terjedt el: radaros és lézeres. Kb. 20-80%-os az előfordulási arányuk, a lézéres mérések javára. Új mérési megoldás a telepített automata traffipax, azaz a közlekedési jelzőlámpába szerelt mérőegység.

A 175/2003 (X.28.) Korm. rendelet hatályba lépését követően a radardetektorok és a lézerblokkolók nem tartoznak a "közbiztonságra különösen veszélyes eszközök" kategóriájába.

Hazánkban két féle mérési típus létezik:

 

 • Radaros mérések (mobil és telepített)
 • Lézeres mérések (főként mobil)

 

1. Radaros mérések
(megoldás: radardetektor)

 

Magyarországon a X, K, Ka és a Ku frekvenciasávokat használják a méréseknél. A radarkészülék elektromágneses hullámot bocsát ki és a visszaverődő frekvencia segítségével számítja ki a mozgó gépjármű sebességét. radaros sebességmérés

 

Radaros mérések során a gyorshajtásról fénykép készül, viszonylag közelről általában 50-60 méteres távolságból. A radaros méréseket megbízható radarjelző készülékkel lehet előre jelezni viszonylag nagy távolságokból, akár már több száz méterre előre jeleznek, amint érzékelik a beérkező frekvenciát. Nagyon fontos megjegyezni, hogy olyan radar jelzőt használjunk, amely valóban képes a hazai és európai frekvencia sávok jelzésére (pl. a mobil Escort 8500 X50 Euro vagy a beépíthető Beltronics 966 Euro).

 

A legtöbb radardetektor vállalkozik a lézer előjelzésére is, azonban a lézeres mérések ellen nem sok értelme van kizárólag detektorra hagyatkozni. A lézeres mérések esetében videofelvétel készül és ott már hiába lassít a gépjármű tulajdonos a jelzést hallva, addigra az ő sebességét már bemérték és a felvételen végig követhető a gépjármű sebessége.

 Lézeres sebességmérés2. Lézeres mérések (megoldás: lézerblokkoló)

 

A lézeres mérőeszközök a radarok után jelentek meg, amelyek már egy sokkal kifinomultabb technológiát képviselnek. Működésük is lényegesen eltér a radaros jelzőkészülékek működésétől, hiszen ezen eszközök a gépjármű távolságváltozásából állapítják meg a pontos sebességet. Sokkal pontosabbak, mint a radaros mérések, hiszen másodpercenként akár 200-szor is képesek megmérni a sebességet, s így pontosan meghatározni a mozgó gépjármű átlagsebességét.

 

Magyarországon elterjedt lézer mérők a Fáma termékcsaládból kerülnek ki. Lézeres mérések során a magyar jogszabályoknak megfelelően videofelvétel is készül, így a mérés pillanatától kezdődően a felvételen végigkövethető a mozgó gépjármű sebessége.

 

Hatásos lézerblokkolók a mérés pillanatától kezdve képesek zavarni és blokkolni ezeket a jeleket és így lehetőséget biztosítva a megfelelő sebesség elérésére. A lézeres mérés észlelése 2000 m-en belül lehetséges, a blokkolás pedig 100-2000 m között (4 blokkoló fejes változat használata esetén) lehetséges.

A leghíresebb és leghatásosabb lézerblokkolóként a dán BLINDER lézerblokkolókat tartják számon.

 

Figyelem! Nem minden európai országban engedélyezett a traffipax jelzők használata, ezért kérjük minden esetben győzödjön meg az érvényes szabályozásokról! A radardetektorok és a lézerblokkolók nem tévedhetetlen eszközök! Traffipax jelzők használata esetén előfordulhatnak olyan szituációk, ahol későn, vagy nem jelez bizonyos külső körülmények miatt. Ez a fizika törvényszerűségei miatt fordulhat elő, nem a készülék hibás működése az oka. A gyártó és a forgalmazó nem vállal felelősséget a sebességtúllépésből eredő büntetésekért és egyéb következményekért!

3. Telepített Automata Traffipax
(megoldás: GPS-es előjelző egység)

Már nem csak mobil traffipaxokkal (radaros és lézeres sebességmérő eszközökkel), illetve telepített radaros traffipaxokkal (legtöbbször az autópályákon találkozhatunk előre telepített radaros eszközökkel), hanem egyszerű közlekedési jelzőlámpába szerelt autómata traffipaxokkal is találkozhatunk a közlekedés során. 

Míg a hagyományos traffipaxok a gyorshajtás megfékezésére szolgálnak, a jelzőlámpába szerelt automata traffipaxok ennél összetettebbek, hiszen az eszköz lefotózza a piros lámpán áthaladó járműveket, míg zöld jelzésnél a gyorshajtókról készül drága fotó. automata sebességmérő

 

 Jelenleg a következő automata traffipaxokról van tudomásunk Budapest területén:

 

 • Róbert Károly körúton (a körút és a Reitter Ferenc utcai sarok után az első lámpasor)
 • Ferenc körút - Üllői út sarka
 • Rákóczi tér, Jószef körút (Nyugati tér felé)
 • Attila út - Alagút sarka
 • Hegyalja út - Jagelló út sarka
 • Fehérvári úti piacnál
 • Budafoki út
 • Margit körút - Bimbó utca sarka
 • Moszkva tér
 • Kőbányai út (Egészségháznál)
 • Kőbányai út - Könyves Kálmán körút
 • Szentendrei úti felüljáró, és minden lámpasor a Csillag-hegyi elágazásig
 • Flórián tértől a Tímár tuca irányában három lámpasor
 • Lónyai utca - Petőfi híd, a felhajtónál

 

Ez a hír a Haszon magazin 2008/decemberi számában található "Készüjön a traffipaxokra" című írása alapján készült.

Nézze meg a bemutató videót a lézeres sebességmérő és lézerblokkoló múködéséről !


 

A radar és Lézerdetektor, Lézerblokkló készülékek megtekintéséhez kattintson ide !

Webáruház készítés